Anne-Çocuk

Bebeklerde Pişik Ve İsilik Neden Olur? Nasıl Önlenir?

Bebeklerde Pişik Ve İsilik Neden Olur? Nasıl Önlenir? Pişik ve isilik sorunu bebeklerde yaygın olarak görülen problemler arasında yer alır. Bunları önlemek ve tedavi etmek için ebeveynlerin dikkatli davranmaları gerekir.

Bebeklerde Pişik Ve İsilik Neden Olur? Nasıl Önlenir? Kat kat giydirilen bebeklerde pişik ve isilik sorunu daha fazla görülür. Bunun yanı sıra kimyasal ve parfüm içeren kıyafetler, bebeği sıkı giydirme, uygun olmayan bezleri kullanmak ve ıslak kalması gibi durumlar da pişiğe sebep olur.

Pişik problemi yenidoğan bebeklerde daha fazla görülmekte olup koltuk altı ya da bez bağlanan kapalı alanlarda daha çok yaşanır. Bebeklerin ciltleri yetişkinlere kıyasla daha ince ve hassas olduğundan bu tür sorunların görülme olasılığı fazladır. Bazı bebeklerin cildinde anne sütünden geçen gıdalar sebebiyle de bu tür tahrişler görülmektedir.

Kat Kat Giydirilen Bebeklerde Pişik Ve İsilik Sorunu Neden Olur?

Bebeklerin cildi ince ve hassas olduğundan sık sık hava almaya ihtiyaç duyar. Kalın ve kat kat giydirilen kıyafetler bunu önler. Bu nedenle pişik, isilik gibi problemler daha sık görülür. Yapılan araştırmalara göre bu durumun bebeğin cinsiyeti ile herhangi bir ilgisi yoktur.

Bebeklerde pişiğin görülme sıklığı özellikle 6. İle 12. Ayların arasında daha fazladır. Özellikle 18. Aydan itibaren pişik ve isilik sorunlarının görülme ihtimali giderek azalmaktadır. Aynı zamanda anne sütü ile beslenen bebeklerde pişik görülme olasılığının mama ile beslenenlere kıyasla daha az olduğu ifade edilir.

Bebeklerde Pişik Ve İsilik Sorunu Nasıl Önlenir?

Bebeklerde pişik sorununu önlemek için odanın havası çok nemli ve sıcak olmamalıdır. Aynı zamanda oda sıklıkla havalandırılmalıdır. Genellikle pişik bez kullanımına bağlı olarak daha hızlı çoğalır. Bu nedenle pişik sorunu yaşandığında bez değişikliği yapılabilir. Bunun için emiciliği ve kalitesi fazla olan bezler tercih edilmelidir.

Pişik ve isilik oluşumu cildin hava alması ile doğrudan ilişkilidir. Bu amaçla bez değiştirme işlemi gün içerisinde beş altı kere yapılmalı ve bezler çok sıkı bağlanmamalıdır. Sıcak havalarda bebek serin tutulmaya çalışılmalı ve bebeğin üzerine kat kay giysiler giydirmek yerine hava alması sağlanmalıdır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu