Beyniniz Nasıl Çalışır? Efsaneler ve Gerçekler…
Efsane:
İnsanlar beyinlerinin sadece %10’unu kullanmaktadırlar.
Gerçek:
Bu bilgi gerçekten bir şehir efsanesidir. Peki bu bilgi nereden geldi? Bu bilgi 1900’lü yılların başında William James olarak adlandırılan, “ortalama bir insan nadiren ulaşıyor ancak potansiyelinin küçük bir bölümünü elde ediyor” diyen bir Amerikalı psikoloğu göstermektedir. Zamanla da %10’a dönüşmüştür.
Beyin taramaları, yaptığımız ne olursa olsun, beyinlerimiz her zaman aktif olduğunu göstermiştir. Bazı alanlar herhangi bir zamanda diğerlerinden daha aktiftir, ancak beyne zarar vermediğimiz sürece beynin kesinlikle işe yaramayan bir kısmı yoktur. Dolayısıyla gerçek beyin alanı açısından, içine dokunabildiğiniz hiçbir gizli ve ekstra potansiyel yoktur. Ancak beyin hakkında öğrenilecek çok şey var.
-
Efsane:
Sağ beyni kullanan ve sol beyni kullanan insanlar birbirlerinden farklı yeteneklere sahiptirler.
Rasyonel ve sezgisel beyinlerimizin olduğu söylenmektedir. İnsanlar, tüm bilişsel işlevler için beynin her iki küresini kullanmaktadır. Sol beyin / sağ beyin kavramı, birçok insanların “sol hemisfer de daha çok dili, mekânsal yeteneklerini ve duygusal ifadeyi sağdan daha fazla işlediğinin farkına varılmasından kaynaklanmaktadır” ile psikologlar farklı kişilik türleri arasındaki ayrımları açıklamak için bu fikri kullandı.
Eğitimde, rasyonel “sol beyin” faaliyetlerine daha az güvenmeyi savunan programlar ortaya çıktı. Beyin görüntüleme çalışmaları, sağ hemisferin yaratıcılığın bir kanıtı olduğuna dair herhangi bir kanıt göstermez ve beyin, hem okuma hem de matematik için hem sol hem de sağ tarafları korur ve kullanmaktadır.
-
Efsane:
Bir dili öğrenebilmek için önce bir dili konuşmak gerekir.
Gerçek:
Fransızca öğrenirken aynı anda İngilizce de öğrenmek çocuklar için yavaş ve zor olacağı düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Dillere müdahale eden bu düşünce beynin farklı alanlarının kaynaklar için rekabet ettiğini gösterir. Gerçekte, iki dili aynı anda öğrenen küçük çocuklar bir bütün olarak dil yapısı hakkında daha iyi genelleştirilmiş bir bilgi birikimi kazanırlar.