Dikkat Eksikliği ve hiperaktivite Bozukluğunun Çocuklar Üzerine Etkisi
Hiperaktivite halk arasında hiperaktiflik olarak bilinen beyinsel fonksiyonların tam olarak gelişmemesine bağlı ve çocuklarda 7 yaşından önce belirtileri görülen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık doğumdan önce anne rahminde veya karnında başlayabileceği gibi doğumdan sora da başlayabilir. Belirtileri 24 aylık bebeklerde pek görülmez anca 2 yaşından sonra bir çok belirtisi görülür ve teşhisi konulabilir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun teşhisinin konulabilmesi için , şüphe edilen ve belirtilerinin bir kısmının görüldüğü çocuk 3 farklı ortamda 6 ay süre ile izlenmelidir. Bu izleme süreci sonunda yapılacak analizlerden elde edilecek veriler ile hastalık belirtileri karşılaştırılıp dikkat eksikliği vehiperaktivite bozukluğu teşhisi konulabilecektir.
DEHB rahatsızlığının belirtileri
– Çocuklarda aşırı hareketlilik
– Dikkat eksikliği, yoğunlaşamama,
– Huzursuzluk ve etrafını huzursuz etme durumu,
– Yüksek sesle konuşma isteği ve durduk yere bağırma,
– Uzun süreli odaklanamama durumu ve ödev yapma gibi basit işlerin çok zor ve sıkıcı olarak görülmesi
– Konuşurken karşıdakini dinlememe, birden söze girip alakasız cevaplar verme
– Sınıf içinde huzursuzluk yaratma, etrafını huzursuz ederek kapalı alandan çıkmak isteme
– Aşırı derecede stresli ve tedirgin olma, grup halinde yapılan etkinliklerde görev aldığında huzursuz olması, etrafına sataşma hali
Gibi çok görülen belirtiler gösterir. Bu belirtiler görüldüğünde pedagojik yardım alınmalı, Hiperaktivite tedavisi için doktora veye hiperaktivite ile ilgili bir uzmandan yardım alınmalıdır. Pedagojik yardım da tedavi süresince çocuğun yanında olunmalı ve destek olarak bu rahatsızlık tedavi edilmelidir.