Hamilelik

 Dış Gebelik Nasıl Oluşur?

 Dış Gebelik Nasıl Oluşur?

 

Sağlıklı bir gebeliğin oluşabilmesi için kadının yumurta hücresi ile erkeğin sperm hücresinin fallop tüpünde birleşmesi gerekmektedir. Birleştikten sonra rahim içerisine doğru ilerlerler. Dış gebelikte ise sperm

 

ile döllenmiş yumurtanın rahim dışında başka bir dokuya yerleşip orda gelişmesidir. Ektopik yani dış gebeliğin sıklıkla yerleştiği yer fallop tüpleridir. Bu tüpler haricinde yumurtalıklarda, karın içerisinde veya rahim ağzına yerleşebilmektedirler. Tüp içerisinde oluşan bir problem sonucu rahime doğru ilerlemesi engellenmektedir. Önceki dönemlerde gebeliğe bağlı anne ölümlerinin bir numaralı sebebi dış gebelikti. Günümüzde ise erken tanı ve tedavi yöntemleriyle annenin hayatını tehlikeye atmadan ve hasar meydana gelmeden tedavi edilebilmektedir. Eğer problem teşhis edilemezse belli bir süre sonra bu tüp şişer ve yırtılır. Anne adayının iç kanama geçirerek ölmesine sebep olur.

  Dış Gebelikte Görülen Nadir Durumlar Nelerdir?

Dış gebelikte bazen tüp içerisine yerleşen döllenmiş yumurta bir süre sonra düşükle sonuçlanır ve materyal karın boşluğuna düşer. Canlılığını kaybetmediğinden dolayı buraya yerleşir ve gelişmesine devam eder. Literatürde karın boşluğuna yerleşen gebeliklerde mevcuttur. Dış gebeliğin diğer bir tehlikeli durumu da aynı anda hem dış gebelik hemde normal rahim içi gebeliğin oluşmasıdır. Dış gebeliğin tehlikelerinden korunmak adına adet gecikmesi yaşadığınızda zaman kaybetmeden bir uzmana görünmeniz gerekmektedir. Bu sayede erken zamanda dış gebelik teşhis edilerek anne adayına zarar vermeden tedavi edilebilir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu