Anne-Çocuk

Ergenlik Dönemi Fiziksel Değişiklikleri Nelerdir?

 

12 ile 20 yaş arasını kaplayan dönem ergenlik dönemi olarak ifade edilir. Ergenlik dönemi fiziksel büyümenin en fazla olduğu üçüncü dönemdir. İnsan hayatı boyunda en hızlı gelişmeyi anne karnında yaşar. Daha sonra bu süreyi 0 – 1 yaş arası izler. Son olarak da fiziksel büyümenin çok fazla görüldüğü yaş aralığı ergenlik dönemidir. Bu nedenle de ergenlik dönemi, ergenin yeni fiziksel görüntüsüne alışması noktasında oldukça zorlu bir süreçtir.

Ergenlik Dönemi Özellikleri

Çağımızda ergenlik dönemi kişilerin en sorunlu dönemleri arasında yer alır. Bunun nedeni, insanın vücudunun hızla değişmesi ve kişilerin bu hızlı değişikliğe uyum sağlama noktasında ergenlerin yeterli olmamasıdır. Bunun için de ergenlerin fiziksel değişiklik konusunda en fazla sorun yaşadıkları dönemdir.

Ergenlik Dönemi Fiziksel Değişiklikleri Nelerdir

Ergenlik Dönemi Fiziksel Değişiklikler

Ergenlik dönemindeki gençleri bekleyen ilk sorun, oluşan yeni imaj algısını benimsemektir. Bu nedenle de ergenlik döneminde fiziksel görünüm oldukça önem kazanır. Ergen sürekli olarak beğenilmek ister. Bu nedenle de kendi görüntüsünü daha güzel hale getirmeye çalışır.

Ergenlik dönemindeki kişilerde genel olarak hayali seyirci inancı vardır. Hayali seyirci, herkesin beni izliyor düşüncesine kapılmaktır. Ergen de dışarı çıktığında herkesin kendisini izlediğini düşünür. Bu nedenle de dış görünüş fazlaca önem kazanır.

Ergenlik döneminde öncelikle kollar uzar. Kolların vücuda göre orantısız bir şekilde uzaması da el göz koordinasyonunun sağlanamamasını ortaya çıkarır. Bu durum da ergenlerde sakarlığın oluşmasına neden olur. Ellerindeki maddeleri düşürme bu dönemde çok fazla görülür.

Ergenlik döneminde hormonlarda da bir takım değişiklikler oluşur. Erkeklik hormonu ve kadınlık hormonunun da artması ile değişiklikler gözle görülür hale gelmeye başlar. Ergenlik dönemi fiziksel değişiklikler içerisinde sivilcelenme, ses kalınlaşması ya da kıllarda artış gibi özellikler hormonlardaki değişiklik sonucunda oluşur.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu