Sağlık

Multiple Skleroz Hastalığının Tanısı Nasıl Konulur?

Multiple Skleroz Hastalığının Tanısı Nasıl Konulur?

 

Multiple skleroz hastalığının tanısını koymak pek kolay olmamaktadır. Özel bir testi bulunmayan bu hastalığın ilk belirtileri ortaya çıkmasından itibaren kesin tanı konulana kadar yıllar geçebilmektedir. Çünkü ilk belirtiler çok hafiftir, kişi

Multiple Skleroz Hastalığı

doktora görünme gereksinimi bile duymaz. İlerleyen dönemlerde daha belirgin şikayetler ortaya çıkar ve bu sefer de bulgular diğer sinir sistemi hastalıklarıyla karıştırılabilmektedir. Hastayı dinleyip dikkatlice öyküsünü almak ve muayene tanı için çok önemlidir.Multiple skleroz hastalığının teşhisi için bazı tetkikler yapılmaktadır. MRI filmleri beyin ve omurilik hakkında detaylı bilgi verir. Beyin omurilik sıvısı incelenerek bağışıklık sisteminin aktivitesi kontrol edilir. Sinir iletini hızını ölçmek için uyarılmış yanıtlar oluştururlar. Eğer miyelin kılıf hasarlı ise iletiler daha yavaş iletilir. İletileri ölçmek için 3 ayrı çeşit vardır. Birincisi görsel uyarılmış yanıtlardır. Bu sayede görme ile ilgili sinirler incelenir. İkincisi işitsel uyarılmış sinirlerdir. İşitme ile ilgili sinirler incelenir. Sonuncu ise smatsensriyel uyarılmış yanıtlardır. Bunda da Kl ve bacaklardaki duyusal sinirler incelenir.

Multiple Skleroz Tanısı konulan Hasta Ne Yapmalıdır?

Multiple Skleroz

Ümitsizliğe kapılmamalı ve moral bozulmamalıdır. Çünkümultiple skleroz tanısı konulan çok az hastada ciddi komplikasyonlarla karşılaşılır. Hasta, uzman bir nöroloji doktorunun takibinde olmalı ve doktorun önerileri dikkate alınmalıdır. Moral ve fiziksel olarak güçlü olmak tedavinin en önemli adımlarından biri olduğu unutulmamalıdır. Uygun tedavi yöntemleriyle şikayetlerin en aza indirilebiliceğini bilmeli ve hayata olumlu bakılmalıdır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu