ORGAN VE DOKU NAKLİ
Çeşitli hastalıklara bağlı olarak bazı doku ve organlar işlevini yitirir, görevini yapamaz hale gelir. Bu durumda başka bir canlıdan doku ve organ nakli veya kendi vücudunda başka bir bölgeden doku nakli yapılması gerekir. Her organın nakli yapılamamaktadır. Kornea, cilt, böbrek, kalp, karaciğer, pankreas, kan, kemik, kemik iliği ve kalp kapağı nakli yapılanlar arasında sayılabilir. Kan ve kemik iliği tekrar tekrar alınabilir. Ayrıca böbrek, karaciğer canlı kişiden alınabilir. Kornea, kalp nakilleri ise kadavradan yapılır.
Doku ve organ nakli Türkiye’de yasal düzenleme çerçevesine alınmıştır. Para karşılığı alım ve satım yasaklanmıştır. Aksi hapis cezası gerektirir. İki tanık huzurunda 18 yaşını doldurmuş olmak ve hekim tarafından tasdik edilmek şartıyla organ bağışı yapılabilir. Kişi sağlığında organ bağışı yapmamışsa ölümünde yakınları bağışı yapabilir. Kadavradan nakillerde organın alınma ve nakil süresi oldukça kısa bir sürede gerçekleşir. Dolayısıyla kritik bir süreçtir. Beyin ölümü gerçekleşen hastalardan ailenin izin vermesi durumunda nakil bekleyen hastalara ulaştırılmak üzere sağlıklı durumda olan organları alınır.
DOKU NAKLİ NASIL YAPILIR?
Doku nakillerinde son yıllarda oldukça başarılı operasyonlar yapılmaktadır. Örneğin; bypass ameliyatları, kemik iliği nakilleri bunlardan bazılarıdır.
Kan kalp kasına atardamarlar yoluyla ulaşır. Damar sertliği olan hastalarda atardamarlarda daralma ve tıkanmalar olabilir. Bu durum genellikle göğüste ağrı ile kendini belli eder. Müdahale edilmezse kalp krizine yol açabilir. Bypass operasyonunda genellikte uyluktan toplardamardan parça alınıp tıkalı olan damarla değiştirilir. Böylece doku nakli gerçekleşmiş olur.