Rutinde Yapılması Gerekli Olan Sağlık Kontrolleri Hangi Sıklıkla Yapılmalı
Rutinde yapılması gerekli olan sağlık kontrolleri hangi sıklıkla yapılmalı, hangi hastalıkların tespiti için kullanılmalı ve nasıl değerler elde edilmeli sorularına sıklıkla rastlanmaktadır. Bilinmelidir ki, erken tanı ile birçok hastalık ve sağlık sorunu, geri dönüşü olmayan bir hal almadan engellenebilmektedir. Bazı durumlarda hayatlar kurtulmaktadır.
Mamografi
Meme kanseri riski taşımayan kadınların, 40 yaşından itibaren mutlaka yılda 1 defa yaptırması gereken bir rutin taramadır. Risk taşıyanlarda ise 18-25 yaşlarından itibaren, mutlaka doktor tavsiyesi ile mamografi yaptırmaları gerekir.
Kolonoskopi
Belirli şikayetlerin dışında özellikle erkekler 50 yaşından itibaren, her beş yılda bir uygulanması ve tespit edilen polip oluşumlarının, kolon kanserine dönüşmeden tedavi edilmesi gerekir. Erken teşhis ile kontrol altına alınmayan polip oluşumlar, %90 oranında kolon kanserine dönüşebilmektedirler.
İdrar Tahlilleri
İdrar tahlillerinde, çeşitli araştırmalar yapılarak böbreklerin durumu hakkında bilgiler edinilebilmektedir. Özellikle de idrar sitolojisi ile böbrek ve mesane kanserlerinin erken teşhisi mümkün olmaktadır.
Troid Testleri
Troid taramaları ve testleri ile bezde meydana gelen tümörler ve troid bezinin sorunları, kolayca tespit edilebilmektedir. Troid sorunları için ek kan testleri ve araştırmalar, oluşmakta olan nodüllerin huyları ve büyüklükleri hakkında, kesin tanı sağlayabilmektedir.
PAP-Smear
Serviks kanserinde en önemli taramalardan biri olan PAP-Smear testi, bu bölgeden bir pamuk parçası ile elde edilen sıvıların, incelenmesi işlemidir. Oldukça basit ve hayat kurtarıcıdır. Özellikle riskli gurupta olan kadınlar için yılda 1 defa ya da doktor tavsiyesi ile belirlenen zamanlarda, mutlaka rutin olarak yapılmalıdır.
Diğer Taramalar
Belli başlı rutin sağlık taramalarının yanında, gelen amaçlı sağlık durumunun belirlenmesi açısından yapılan başka testler ve muayeneler de bulunur. Bu testlerin başında kan taramaları gelir. Diyabet, kolesterol, bağışıklık sistemi ve hormonlar ile ilgili rutin kontroller yapılmaktadır. Tansiyon ölçümleri, MR, gebelik taramaları, salgın ve enfeksiyon taramaları da sağlık kuruluşları tarafından rutin olarak yapılan ve yapılması önerilen testlerdendir. Rutinde yapılması gerekli olan sağlık kontrolleri hangi sıklıkla yapılmalı, sorusuna belirli bir risk taşınmıyor ise, mutlaka yılda bir defa yaptırılmalıdır cevabı verilebilmektedir.