Yaşam

Ultraviyole Işını Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Ultraviyole Işını Nedir, Nerelerde Kullanılır? Doğal olarak güneş tarafından üretilen, manyetik radyasyonun dar bir bölümüne ultraviyole ışını adı verilir. Peki nerelerde kullanılır, zararı var mıdır? sorularının cevabı yazımızda..

Ultraviyole Işını Nedir, Nerelerde Kullanılır? Ultraviyole Işını, Dünya’mıza atmosfer tarafından filtrelenerek gelmektedir. Atmosferde bulunan su buharları ve karbon bileşikleri kızıl ötesi ışının, ozon tabakası ise UV ışınımlarının bir kısmını engeller.

Ultraviyole Işını Nerelerde Kullanılır?

Ortam sterilize etmek için üretilmiş olanlara ise ultraviyole ya da morötesi ışın denir. Bunlara kısaca UV denmektedir. Görülebilen en düşük ışınımı mor olarak algılandığından dolayı, bu ışıktan daha küçük bölgelere morötesi adı verilmiştir. Ultraviyole ışınlarının dalga boyunu nanometre sayesinde tanımlamak mümkündür.

Hastaneler,

Fabrikalar,

Ofisler,

Okullar,

Mutfaklar,

Toplu taşıma araçları

Ve daha nice kullanım alanı bulunmaktadır.

 Ultraviyole Işın Teknolojisi Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Genellikle hastane laboratuvarlarında kullanılmaktadır. Özellikle çalışma öncesi ve sonrası demeden biyo-güvenlik kabinlerinin iç ortamının sterilizasyonu için kullanılan bir teknolojidir. Bunlara ek olarak tüm çalışma alanını sterilize etmek amacıyla üretilmiş olan UV lambaları da bulunmaktadır. UV ışını gözle görülemez. Bu yüzden görülen mavi ışık UV değil, ışık yayılımın en uç noktalarında oluşan saçılmalardır.

UV kullanacak olan bir insan; gözlerini ve yüzünü korumak için UV-C koruyucu gözlüğü ve tam yüz maskesi takmak zorundadır. Işığın kullanılacak olan alanın içerisinde hiçbir personelin bulunmamasına dikkat edilmeli, ışığın kullanılacak olan alanın dışına çıkarılması engellenmeli ve ışık dışarıdan açıp kapatılabilmeli olmalıdır.

 UV Işının Zararları Nelerdir?

UV ışığının dalga boyları canlılar üzerinde farklı etkilere sahiptirler. Işınlar cildi koyulaştırır, göz kapaklarında kızarıklık, döküntü, alerji ve güneş yanıklarına neden olabilir. Bu süreç cilt yaşlanmasını hızlandırdığı gibi yüksek dozda alındığı takdirde cilt kanserine neden olabilir. Çıplak gözle bakıldığı zaman görme yeteneğini azaltır, kör olma riskini arttırır. Görme riskini azalttığı kadar göz kapağı kanserine neden olabilir.

 Ultraviyole Işınından Nasıl Korunmalıdır?

Güneş ışınının yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkılmamaya özen gösterilmelidir, çıkılması gerektiği zamanlarda ise güneş kremi gibi koruyuculardan yardım alınmalıdır. Dışarı çıkacağınız zaman üzerinize giyecek olduğunuz kıyafetin kumaşı ve rengi de bir o kadar önem teşkil etmektedir. Bunlara ek olarak şapka ve gözlük takılmalıdır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu