Yaz İshali Nedir?
Yaz mevsimiyle artan mikrobik yaz ishali ilaç almadan düzelmeyen ve uzun süren bir rahasızlıktır. Genellikle birden başlar ve dışkılama sayısında artış görülür. Dışkıda su içeriği fazla ve normalde şekilli ve kuru iken ishal durumunda şekilsiz olur. Yaz aylarında artan sıcaklıkla yiyeceklerin içerisindeki mikroorganizmaların hızla artması, beslenme düzenini değişmesi ve artan sineklerin besinlere mikrop taşıması sonucu daha artış göstermektedir. Ayrıca mikroplu suların tüketilmesi ve bu sularla yıkanmış olan sebze-meyvelerin yenilmesiyle ortaya çıkabilmektedir. Bakteriler, mikroplar ve protozoonlar yaz ishali oluşumuna sebep olan mikroorganizmalardandır.
Yaz İshali Belirtileri Nelerdir?
Dışkılama sayısının artması ve dışkının şeklinin değişmesi en önemli belirtilerinden biridir. Dışkı iltihaplı veya su gibi olabilmektedir. Eğer ishal su gibiyse çoğunlukla parazit nedenli oluşmaktadır. Dışkı pirinç suyu görüntüsünde ise kolera bakterisi kaynaklı bir ishaldir. Dışkılama yaparken bağırsak duvarındaki damarlara zarar verilmesi sonucu kanama da g
örülebilmektedir. Karın ağrısı, bulantı ve ateş gibi durumlarda beraberinde görülebilmektedir. İshalden dolayı kaybedilen su ve tuz böbrek yetmezliği ve kalp ritm bozukluğu gibi hasarlara da sebep olabilmektedir.
Yaz İshali Tedavisi Nasıldır?
Bir günden fazla süren ishallerde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Tuz ve sıvı kaybı fazla olduğu için öncelikle serum takılır. Ardından ishal diyeti uygulanır. Haşlanmış patates ve yağsız et-tabuk, yağsız ızgara köfte veya pirinç plavı tüketilebilinir. Yağlı ve posalı gıdalardan uzak durması gerekmektedir. Bunun yanında bol sıvı tüketmesi gerekir. Mikropla olan temasın tamamen kesilmesi gerekmektedir. Çünkü böylelikle yaz ishali tekrar oluşabilmektedir. Bu yüzden kişisel temizliğe önem verilmeli, içilen suların klorlanmış olmasına dikkat edilmeli ve salgın olduğu bilinen yerlerdeki sular içmeden önce kaynatılması önerilmektedir.